Salut amplia el pla per reduir l’obesitat infantil a 28 Centres d’Atenció Primària

És una malaltia que afecta vuit vegades més a infants provinents de barris amb un nivell socioeconòmic baix que en un de benestant


De mitjana, un 12,6% dels nens i nenes tenen obesitat a Catalunya. Una malaltia que afecta vuit vegades més a infants provinents de barris amb un nivell socioeconòmic baix que en un de benestant. Davant aquesta realitat, Salut estendrà a 28 equips d’atenció primària (EAP) el pla per reduir l’obesitat infantil, que va començar amb una prova pilot al barri de la Mina, de Sant Adrià del Besòs, on es va aconseguir mitigar del 26,4% al 25,4%. 

Un de cada tres (33,9%) infants de sis a 12 anys a Catalunya té excés de pes (sobrepès o obesitat), segons les últimes dades del Departament de Salut, que ha donat a conèixer en la presentació del pla per reduir l’obesitat, des del CAP Besòs de Barcelona.   

Les dades, que corresponen a la darrera Enquesta de salut de Catalunya (ESCA), mostren diferències entre nens i nenes. El 38,6% dels nens tenen excés de pes (22,1%, sobrepès i 16,5%, obesitat) i el 28,8% de les nenes (20,5% i 8,3% respectivament).   

Els infants amb obesitat tenen un 70% de probabilitats de ser adults amb aquesta malaltia, que a la llarga causa diabetis mellitus de tipus 2, malalties cardiovasculars, càncer i artrosis, entre altres patologies. Patir obesitat també pot portar a una manca d’autoestima i a problemes de salut mental, vinculats a l’estigma social. “No es tracta de qüestions estètiques, sinó de salut. L’obesitat infantil provocarà en l’adult malalties que són prevenibles”, ha advertit el conseller Manel Balcells.   

Els responsables de Salut atribueixen els índexs d’obesitat a diversos factors, com el consum d’aliments processats, rics en greix, sal i sucre; un estil de vida més sedentari, motivat encara més pels telèfons mòbils o horaris desordenats, amb poques hores de son, com de fet mostra un estudi de la Universitat de Barcelona publicat fa uns dies que associa l’ús de pantalles abans d’anar a dormir amb més risc de sobrepès i obesitat infantil.   

Ampliació de la prova pilot

Per reduir l’obesitat infantil, el Departament de Salut va presentar una prova pilot al barri de la Mina el 2019, tot i que s’ha acabat desplegant sobretot el 2021 i el 2022 a causa de la pandèmia de la Covid-19, ja que les accions que plantejava eren comunitàries des del barri i des del centre d’atenció primària.   

Ara, la conselleria vol desplegar el projecte a 28 equips en els pròxims mesos, dels 370 que hi ha a Catalunya. “Si aconseguim baixar la prevalença en aquestes zones, això tindrà un impacte en la situació global de Catalunya”, ha afirmat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha afegit que, si els resultats són positius, la idea és estendre el pla a més equips del territori més endavant.   

Alguns d’aquesta trentena de CAP es troben a l’àrea metropolitana, com el de Roquetes, Bon Pastor i Besòs (Barcelona); Sant Roc (Badalona); Fondo (Santa Coloma de Gramenet); Florida (l’Hospitalet de Llobregat) Sant Ildefons (Cornellà), Sabadell Sud; i n’hi ha d’altres àrees, com Tarragona 2, Capellades, Vic Nord, Girona 3 o Lleida 1.   

D’acord amb el calendari, entre el maig i el juliol es faran les formacions i entre el setembre i el juliol de l’any que ve, les intervencions comunitària i assistencial. El pla preveu la designació d’una persona referent per coordinar el projecte a cada CAP i la implicació del dietista nutricionista, que intervindrà com a mínim dues tardes la setmana amb l’ajuda de la infermera pediàtrica. El projecte també implica el referent de benestar emocional i altres professionals de salut comunitària. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article