“Crisi” en l’atenció primària: Catalunya encapçala el rècord de vacants de residents de medicina de família

Metges de Catalunya atribueix l’abandonament de l’especialitat al “desprestigi” causat per les retallades


El sindicat Metges de Catalunya ha demanat el govern que sorgeixi de les eleccions que tracti el rècord de 98 vacants de l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària com una “crisi de país”, i recorden que està “en joc el futur de l’assistència sanitària pública”. Catalunya ha estat la comunitat autònoma amb més places buides,  amb98 d’una oferta total de 371.

En un comunicat, el sindicat destaca que, tot i no ser un “fenomen exclusiu a Catalunya”, és la comunitat en què la seva incidència és “més aguditzada”. “L’exercici professional de la medicina a l’atenció primària es troba en un moment agònic”, asseguren. 

Metges de Catalunya diu que aquesta situació és deu al “desprestigi” que, asseguren, pateix l’especialitat des de les “retallades sanitàries” del 2010. En aquesta línia, critiquen la “inacció dels diferents responsables polítics que al llarg dels anys han incomplert les reiterades promeses de potenciació de l’atenció primària”.

El sindicat recorda que aquest és el tercer any consecutiu que es reprodueix aquesta situació un cop finalitzat el procés ordinari d’adjudicació de places MIR. Com ha fet els dos últims anys, el Ministeri de Sanitat ha anunciat una nova convocatòria extraordinària, del 22 al 24 d’abril, per intentar cobrir les places MIR que han quedat vacants després del procés ordinari.

Així, des de l’organització expliquen que els estudiants de Medicina que roten pels centres d’atenció primària “copsen l’esgotament i la desmotivació del personal facultatiu, que se sent cremat i maltractat, i no volen que aquest també sigui el seu futur professional”. Una desmotivació i esgotament que tenen raons clares: “La sobrecàrrega de treball, amb agendes assistencials sense límits, l’excés de burocràcia, l’ampliació de la cartera de serveis, sense més pressupost i recursos, o la sovint difícil interrelació amb altres nivells assistencials són l’arrel d’un problema al qual ningú està per labor de posar-hi remei”.

Amb aquesta segona convocatòria, l’any passat a Catalunya es van ocupar 28 de les 36 places que havien quedat buides. Aquest any, amb 98 places de Medicina de Família pendents d’assignar, s’haurà de veure si s’aconsegueixen omplir.

Més enllà de les vacants, Metges de Catalunya recorda que cal sumar les renúncies que cada any es produeixen quan els MIR s’incorporen a les seves places. Segons ells, el 2023, 48 nous residents d’aquesta especialitat van renunciar just a l’inici del seu període de formació.   

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article