El 37,9% de les famílies becades per participar en activitats de lleure a l’estiu viu en condicions de pobresa severa

La renda anual de les llars és 16.349 euros, quasi un 30% menys que la mitjana a Catalunya 


Un informe de la Fundació Pere Tarrés que analitza les condicions de vida de les famílies becades a l’estiu detecta situacions de fragilitat molt cronificada. Un 37,9% d’aquestes es troben en situació de pobresa severa i un 13,8% en pobresa extrema. De mitjana, una família que sol·licita una beca viu amb una renda anual de 16.349 euros, quan la renda mitjana neta anual per família a Catalunya és de 23.269 euros. 

Globalment, el 65,8% de les llars reflectides en l’informe se situa per sota del llindar de pobresa. Un indicador que no té en compte les despeses que la majoria han d’assumir. “L’augment de les despeses relacionades amb l’habitatge, la precarietat dels llocs de feina, la inflació o l’alimentació han generat una bossa de pobresa molt cronificada”, explica Rafael Ruiz de Gauna, adjunt al director de la Fundació Pere Tarrés i director de la xarxa de centres socioeducatius de l’entitat. 

L’informe també conclou que la xifra de la renda mitjana per membre de la família és de 7.605 euros, front els 15.830 euros de renda mitjana per persona a Catalunya. A més, un 32,9% de la mostra viu, de mitjana, amb menys de 3.000 euros l’any per persona. 

La Fundació Pere Tarrés alerta que la situació econòmica empobrida de les famílies repercuteix directament en els infants, pel que fa a l’alimentació, la pobresa energètica o la falta d’espais d’intimitat. Segons l’informe, a les llars analitzades hi viuen 4,5 persones de mitjana, un 40,8% disposa del carnet de família nombrosa o tenen tres o més fills i gairebé la meitat (46,8%) són monoparentals o monomarentals.  

Tres de cada quatre no disposen de l’habitatge en propietat i el 66,3% de les que són propietàries viuen en una superfície inferior a 25 metres quadrats per persona. Pel que fa a la nacionalitat, un 60% dels infants tenen la nacionalitat espanyola, un 9% procedeixen de països de l’Àfrica i un 14% d’Amèrica.  

Beques per a més de 6.000 infants  

La Fundació Pere Tarrés reivindica el paper de les activitats d’educació en el lleure en el desenvolupament dels infants i defensa l’accés universal i gratuït a aquestes. “La societat té clar que han d’existir beques menjador, però ningú es preocupa d’aquests tres mesos que les escoles tanquen i no es pot garantir un àpat saludable per a milers d’infants. O de garantir que aquests nens i nenes puguin tenir dret al lleure, o que tinguin estímuls educatius adequats”, reflexiona Ruiz de Gauna.  

La campanya ‘Cap infant sense colònies’ de la fundació busca garantir l’accés a les activitats de lleure a l’estiu a infants en situació de vulnerabilitat a través d’un programa de beques. Aquest any es planteja arribar almenys a les 6.500 beques. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article