Més de 150 persones denuncien l’augment d’atacs a professors a Sant Adrià de Besòs: “Comencen a l’escola bressol”

El col·lectiu de docents ha estat objecte d’agressions verbals i físiques i ja han presentat dues denúncies als Mossos


Més de 150 persones s’han concentrat aquest dimecres a la tarda a la plaça de la Vila de Sant Adrià de Besòs per denunciar l’increment d’agressions verbals i físiques a docents al municipi i a d’altres de l’entorn metropolità. El col·lectiu ha rebut el suport també de membres de la comunitat educativa, després de registrar un augment dels casos arreu, però sobretot en un centre educatiu del municipi del nord del Barcelonès. La concentració s’ha convocat després d’una reunió de mestres amb representants de la CGT, USTEC i la Intersindical per abordar la situació. I és que el professorat denuncia que els atacs comencen ja a l’escola bressol.

El col·lectiu de docents assegura que s’ha registrat un increment d’actituds agressives i no només d’alumnes, sinó també per part de familiars, i que, tenint en compte només Sant Adrià de Besòs, dos professors a títol individual han optat per presentar una denúncia davant dels Mossos. Aquest fet, apunten, és una anomalia, perquè exposa el professor, que dia a dia haurà de continuar trobant-se davant de l’alumne amb qui ha tingut el conflicte o els seus pares.

“És una cosa generalitzada, no només d’aquest municipi, fa temps potser era així, però ara ja no”, adverteix la portaveu del col·lectiu, la Cristina. Assegura que no té res a veure amb una situació socioeconòmica o cultural determinada, sinó que és generalitzada en la societat: “Fa la sensació que qualsevol excusa, ja sigui de la vida diària com de l’escola, dona dret a les famílies a increpar-nos quan no estan d’acord amb algun fet”, diu.

És preocupant, segons el col·lectiu, que aquestes circumstàncies es donen en tota l’escolarització. “Cada cop més, en coses pròpies de la vida com que un infant s’embruti, no s’acabi l’esmorzar i tingui una esgarrapada, sembla que dona dret a certes famílies a increpar-nos, jutjar-nos, insultar-nos o agredir-nos, i això ens ho trobem des de l’escola bressol”, lamenta.

Protocol insuficient

Els professors asseguren que el protocol vigent avui dia no funciona. Aquest estableix que la direcció del centre ha de notificar al departament d’Educació sobre la situació, però la seva actuació acaba aquí: “En tot cas, si volem, i a títol nominal, podem fer una denúncia als Mossos, però això ens exposa”, apunta Cristina.

És per aquest motiu que reclamen una revisió: “Demanem que sigui un representant físic o jurídic i extern al centre qui faci la denúncia, i que el protocol sigui més clar i segur per a nosaltres”, segueix.

Els mestres es mostren cansats de la situació: “Ens sentim sols, ningú ens dona suport, i si passa alguna cosa hem de treure forces per fer una denúncia, quan el fet en sí ens deixa fets pols”, lamenta una de les docents que s’han mobilitzat aquest dimecres, Maite Berlanga.

La solució, considera, és que Educació assumeixi la seva responsabilitat en defensa dels docents: “Són ells qui han de posar remeis a aquestes situacions”. Els professionals asseguren sentir-se “indefensos”, com lamenta en Samuel Vila: “Demanem un protocol clar per actuar sobretot pel que fa a les denúncies en cas d’agressió”.

Suport municipal

L’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, ha estat present a la plaça de la Vila durant la concentració, una mostra, diu, del suport que els trasllada. “No cal esperar que hi hagi 20, 50 o 100 casos, a partir del primer cas s’ha de treballar perquè el protocol sigui garantista”, ha dit.

Cañete ha explicat que la setmana passada va aprofitar una activitat escolar de Sant Adrià, la Cantata Municipal, per parlar amb la directora dels Serveis Territorials d’Educació: “Em va traslladar que hi estan treballant, que són conscients de la situació, però que és difícil de resoldre”, ha assenyalat.

Educació assegura estar-hi a sobre

Fonts del departament d’Educació han assegurat que la inspecció està assessorant el centre de Sant Adrià de Besòs on s’hi han registrat les dues agressions denunciades, a més de dues més de les quals Serveis Territorials en tenen coneixement. Això ha de dur a estudiar si cal obrir expedients en els casos d’agressions d’alumnat a docents, un fet que es regeix pel procediment en cas de faltes greus, on s’estableix el circuit amb les actuacions que es duen a terme en aquests casos.

A més, Prevenció de Riscos Laborals també atén els casos des del punt de vista de la seguretat al lloc de feina. “El departament d’Educació lamenta qualsevol agressió i envia un missatge de suport als docents que n’han patit al seu lloc de feina”, destaquen les mateixes fonts.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article