Itàlia confisca el vaixell de Proactiva Open Arms i el jutge l'acusa de “promoure la immigració il·legal”

El fundador, Òscar Camps, assenyala que li preocupa “moltíssim” que algun membre de l'ONG pugui anar a presó


Itàlia confisca el vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms. El jutge instructor de Catània, a l'illa italiana de Sicília, ha confirmat la mesura i acusa l'organització de promoure la immigració il·legal, tot i que desestima el delicte d'organització criminal. En declaracions a l'ACN, el fundador de l'ONG, Òscar Camps, ha assenyalat que li “preocupa moltíssim que algun membre pugui anar a presó”.

Segons explica Camps, ara per ara l'organització està centrant “tots els esforços en què puguin ser eximits d'aquest càrrec”. “I esperem que això sigui així”, ha remarcat. De moment, per tant, no volen fer cap pas i prefereixen esperar a veure què diu el jutge. “El primer són les persones, quan creguem que estan lliures d'aquesta acusació podrem anar a una altra banda”, ha matisat.

No obstant això, sí que estan preparant un vaixell que pugui assumir les tasques de salvament que feia l'embarcació immobilitzada des de fa dies al port de Pozzallo. “Veiem que l'interès que té Itàlia de bloquejar el vaixell és gran i creiem que el període en que estigui immobilitzat serà llarg”, ha lamentat.

“Tenim una altra embarcació a punt de sortir, encara no està habilitada però diumenge que ve viatjarem a un altre país europeu on hi ha una possible tercera embarcació que pugui fer el que estava fent l'Open Arms”, ha explicitat aquest dimarts en roda de premsa al Parlament Europeu, a Brussel·les. Camps ha comparegut davant dels mitjans juntament amb el coordinador general de missions Gerard Canals -un dels tres encausats- i l'eurodiputat d'ICV Ernest Urtasun.

El fundador de l'ONG ha recordat en aquesta trobada amb els mitjans que el vaixell retingut està registrat com "un vaixell de salvament, amb tripulació professional de salvament" i que per això van dirigir-se a socórrer l'embarcació amb immigrants libis que es trobava en aigües internacionals. En aquest sentit, ha criticat que en tot moment s'hagi tractat el rescat de la barca de goma amb immigrants libis com "un tema de refugiats". Ha incidit que el que fan des de Proactiva Open Arms és socórrer “persones al mar que necessiten auxili”. “Això és el que vam fer atenent a una sol·licitud del Centre de Roma, no ens qüestionem més”. Encara sobre aquest punt ha reivindicat que "ningú hauria de morir abandonat al mar per una qüestió de competències".

Durant l'atenció a la premsa també ha insistit que no tenen constància d'haver violat cap conveni internacional. "Parlem de vides en perill, en cap moment entrem a valorar en una situació d'emergència si les persones són o no sol·licitants de refugi", ha dit. Per últim, ha afegit que "són vides en perill i que així ho recullen els convenis internacionals".

El Síndic insta el ministre d’Afers Exteriors que intervingui

El Síndic de Greuges també ha instat el ministre d'Afers Exteriors espanyol a que intervingui per protegir la tripulació del vaixell. Assenyala que “cal delimitar els comportaments punibles com a tràfic de persones de manera diferenciada de les actuacions de defensa dels drets humans“ i que “les lleis del mar obliguen qualsevol embarcació a rescatar les persones que naufraguen en aigües internacionals”. També demana al Defensor del Poble que supervisi l'actuació de l'Estat en aquest cas.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article